Skip to content
Csípőprotézis

Csípőprotézis műtét után hogyan segíthetjük a rehabilitációt?

Csípőprotézis műtét

A mozgásszervi panaszok nagy csoportját teszik ki a csípőízület elváltozásai. Az ízületi porc fokozatos leépülése az ízület anatómiai szerkezetét, ezáltal a beteg funkcionális képességeit megváltoztatja, s olyan mértékű állapotromlást hoz létre, hogy a terápia konzervatív úton már nem valósítható meg, csakis a műtéti megoldással. A teljes csípőprotézis beépítése olyan operáció, melynek során a megbetegedett, károsodott csípőízületet helyettesítik.

A műtét célja a beteg fájdalmának csökkentése, valamint az ízület stabilitás helyreállítsa. A csípőízületi protézis beültetése különböző rögzítési technikákkal történhet. A módszer lehet cementes vagy cementnélküli rögzítési technika, vagy a kettő ötvözetét, az ún. hibrid módszer.

Csípőprotézis műtét után hogyan terheljük az ízületet?

Cementes protézis beültetése: a kórházi tartózkodás alatt könyökmanó, illetve járókeret használhata. Később egyetlen mankó, 6-8 hét elteltével járóbot használható.

Cement nélküli protézis beültetése: hosszabb idő szükséges a stabilitás eléréséhez. 3 hónapig csak mankóval járhat a beteg. Ezt követően, ha az orvosi ellenőrzés során nincs kilazulásra utaló jel, akkor a járóbot használható.

Csípőprotézis műtét után követendő életmódbei szabályok

 • Tilos a csípőízület ki-be forgatása! Minden olyan hirtelen mozdulatot kerülni kell az első időszakban, mely a csípő ki- és beforgatásával jár. Nem ajánlott keresztbe tett lábakkal sem ülni.
 • A térd magasságánál alacsonyabb székre, ágyra leülni veszélyes, mert a protézis kilazulását okozhatja. Ülésnél magasított széket, ágyat, WC-ülőkét érdemes használni.
 • Leüléskor is kerülje a hirtelen mozdulatokat. Leüléskor az egyik kézzel hátul támaszkodjon meg , az érintett lábat oldalra nyújtsa ki  és lassan engedje magát ülő helyzetbe.
 • Felálláskor az érintett lábat nyújtsa ki oldalra, s ökölbe zárt kezére támaszkodva álljon fel.
 • Lehetőség szerint hosszabb ideig ne üljön egyhelyben. Ha ez mégis elkerülhetetlen, akkor időnként álljon fel néhány percre, sétáljon!
 • Kerülendő az autóvezetés a műtétet követő 6 hétig, valamint a műtött oldalon való alvás.

Hosszútávú életmódbeli tanácsok

 • A túlsúly túlterheli a protézist, ezért figyeljen a testsúlyára.
 • Kerülje a fizikai túlterhelést. Ne cipeljen nagy súlyokat, ne fusson vagy guggoljon.
 • Sportoljon rendszeresen. Ajánlott sportok: úszás, szobakrékpár, séta, nordic walking.
 • Amennyiben ülő munkát végez, óránkét tartson szünetet, sétáljon, mozgassa meg tagjait.
 • Ügyeljen a csúszásveszélyre. Kerülje a csúszós utakat, otthonában használjon csúszásgátló szőnyeget.

Csípőprotézis műtét után gyógytorna

műtét után tulajdonképpen azonnal elkezdődhet a rehabilitációt segítő gyógytorna, amely a beteg általános fizikai állapotához igazodik. Gyógytorna gyakorlatokat ebben a cikkben talál.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is. Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Szaketerápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. Schroth, McKenzie, Dorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., illetve online egyéni gyógytornára is van lehetőség.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu 

[vc_row][vc_column]
Tornázzon szakember segítségével! Kezelési lehetőségek:
[/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/3″] [/vc_column][vc_column width=”1/3″] [/vc_column][vc_column width=”1/3″] [/vc_column][/vc_row]

Gyógytorna rendelőként mozgásszervi problémás betegek egyéni gyógytorna kezelésével foglalkozunk.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top