Skip to content
Alsó Háti Szakasz

Az alsó háti szakasz fájdalma fekvő testhelyzetben

Áttekintés

Az alsó háti szakasz fekvő testhelyzetben tapasztalt fájdalmát számos dolog okozhatja. Időnként megkönnyebbülést elérni legalább olyan könnyű, mint alvó pozíciót változtatni vagy a szükségleteinknek jobban megfelelő matracot beszerezni.

Ha azonban az alvó környezetünkben végzett változtatások sem enyhítenek a fájdalmunkon vagy ha csak éjszakánként jelentkezik, az valami komolyabb probléma jele lehet, például arthritisé vagy degeneratív porckorong betegségé.

JELENTKEZÉS

Jelentkezés Személyes vagy Online Gyógytornára / Vizsgálatra

Foglaljon időpontot Online naptárunkban szakemberünkhöz személyes vagy online szolgáltatásra!

Amennyiben hátfájdalmát a következő tünetek kísérik, beszéljen kezelőorvosával:

 • láz
 • gyengeség
 • lábakba kisugárzó fájdalom
 • fogyás
 • hólyagkontroll problémák

Az alsó háti szakasz fájdalmának okai

A gerinc vagy a gerincvelőt körülvevő izmok érzékenyek lehetnek. Ezek az izmok a test központi szerkezetét alkotják és keményen dolgoznak állás vagy egyensúlyozás közben. A fekvő testhelyzetben tapasztalható fájdalom okai a következők lehetnek:

Izomhúzódás

Izomhúzódás előfordulhat emeléstől vagy helytelenül végzett törzscsavarodástól. Az izmok, a szalagok és az ínak egyes testhelyzetekben vagy bizonyos mozdulatok során túlnyúlhatnak egy fájdalmas pontig.

Ankylotizáló spondilitis

Az ankylotizáló spondilitis az arthritis egyik fajtája. Ebben az esetben a fájdalom jellemzően az alsó háti szakasz és a medence környékén jelentkezik. Éjszakánként, amikor kevésbé vagyunk aktívak, gyakran fokozódik.

Gerincvelő daganat

Ha idővel súlyosbodó hátfájdalmat tapasztal, akkor lehet, hogy daganat vagy kinövés van a gerincvelőjében. A fájdalom fekvő helyzetben rosszabbodhat a gerincvelőre nehezedő közvetlen nyomás következtében.

Porckorong elváltozás

Gyakran degeneratív porckorong betegségnek (DDD) is nevezik, melynek pontos oka nem ismert. Az elnevezés ellenére gyakorlatilag nem betegségről van szó. Ez egy progresszív állapot, melyet az elhasználódás vagy sérülés okoz.

Az alsó háti szakasz fájdalmának kezelése

Az alsó háti szakasz fájdalmának kezelése a diagnózistól függően változik. Az enyhébb fájdalmat célzó rövid távú kezelés otthon is végezhető, mely a következőket foglalja magában:

 • az alvó pozíció megváltoztatása
 • a lábak vagy térdek megemelése alvás közben
 • melegítő párna használata
 • vény nélkül kapható gyógyszerek alkalmazása
 • masszázs

Próbáljunk nem tétlenek vagy inaktívak maradni hosszabb időn keresztül. Kerüljük néhány napig a fizikai aktivitást, majd lassan, fokozatosan térjünk vissza a normál fizikai tevékenységünkhöz, hogy megelőzzük a merevség kialakulását.

Az alsó háti szakasz enyhébb jellegű fájdalma általában magától is elmúlik. Amennyiben mégsem, vizsgálja felül állapotát kezelőorvosával.

Az ankylitizáló spondilitis (AS) kezelése

Az ankylitizáló spondilitis kezelése az állapot súlyosságától függ. Orvosa felírhat rá nem-szteroid gyulladáscsökkentőket (NSAIDs).

Ha ezek a gyógyszerek hatástalanok, szóba jöhetnek a biológiai kezelések, mint például a tumor nekrózis faktor (TNF) blokkoló vagy az interleukin-17 (IL-17) gátló. Súlyos ízületi fájdalom esetén akár a műtét is szükségessé válhat.

A gerincvelő daganat kezelése

A gerincvelő daganat kezelése annak súlyosságától függ. Orvosa műtétet vagy sugárkezelést javasolhat az idegkárosodás megelőzése érdekében. A tünetek korai felismerése esetén jobb esély van a felépülésre.

A porckorong elváltozás kezelése

A porckorong elváltozást általában nem műtéti eljárásokkal kezelik, mint például:

 • fájdalomcsillapítás
 • fizikoterápia
 • masszázs
 • testmozgás
 • fogyás

A műtét jellemzően bonyolult és csak akkor kerül rá sor, ha az egyéb kezelési módok hatástalanok voltak.

Amit mindenképpen jegyezzünk meg

Amennyiben a hátfájdalmunk épphogy csak kellemetlen fekvő testhelyzetben, nagy valószínűséggel izomrándulástól vagy izomhúzódástól szenvedünk. Pihenéssel és idővel a fájdalomnak el kell múlnia.

Ha a fekvő testhelyzetben tapasztalható hátfájdalom idővel súlyosbodik, konzultáljunk kezelőorvosunkkal, ugyanis lehetséges, hogy valamilyen súlyosabb állapotban szenvedünk. [/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

Tel: 06-30-190-7315

Kiegészítő kezelési lehetőségek

Légylézer (soft lézer) kezelés

soft lézer terápia pozitív hatásai

A lágylézer alkalmazása számos hatást generál a kezelt szöveteken:

1. növeli a véráramlást: a kapillárisok és artériák tágítása;

2. biostimuláció: szövet-regeneráció, proteinszintézis stimulációja, ATP előállítás stimulációja, fibroblast mitózis stimulációja, kollagén és elasztin növelése;

3. gyulladáscsökkentő hatás;

4. anti-ödéma hatás, a nyirokrendszer stimulációjával;

5. fájdalomcsillapító hatás: az idegvégződések érzékelési küszöbének növelése.

Ultrahang terápia

Az ultrahangterápia hatásmechanizmusa

Az ultrahang sugár hatására a sejtek rezegni kezdenek, mely a szövetekben mikromasszázst eredményez. A rezgés mechanikai energiája hőenergiává alakul, mely a szövetek mélyén felmelegedést okoz. Ennek következtében az adott terület keringése, oxigén ellátása fokozódik, ami izom-, heglazítófájdalomcsillapítóhatású, ezzel felgyorsítva a gyógyulási folyamatokat.

 • Keringés fokozása, anyagcsere javítása
 • Ödéma felszívódásának segítése
 • Hegszövet fellazítása
 • Izomlazítás
 • Fájdalomcsökkentés

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Hogyan működik az online gyógytorna?

Gyógytornászaink segítségével lehetőséget biztosítunk a gyógyulásra akár otthonából is. Az online videóhívás során lehetőség nyílik az alapos vizsgálatra, mivel a gyógytornász a különböző mozgásszervi problémákat videón keresztül is megfigyelheti. A kezelésre ugyanígy van mód, kivéve azokat az eseteket, aminken a gyógyítása kizárólag manuálterápiás fogásokkal lehetséges (pl. állkapocs ízületi manuálterápiás kezelés).

A kontroll online gyógytorna kezelés célja a terápiával való haladás és a páciens visszajelzései alapján szükség esetén a terápia módosítása.

Abban az esetben, ha a páciens visszajelzése alapján az állapota javul, új, összetettebb, intenzívebb gyakorlatokra kerülhet sor. Ezeket minden esetben az online kezelés során betanítja, elmagyarázza a gyógytornász.

Sikeres terápia esetén hetente-kéthetente egy alkalom online gyógytorna kezelésre van szükség, otthon azonban minden nap gyakorolni kell. A teljes terápia általában 6-12 hétig tart.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találja. SZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Email: arthuman@arthuman.hu

Forrás: Healthline.com

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top