Skip to content
Csípőfájdalom

Csípőfájdalom, minden amit tudni érdemes róla

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

A csípőfájdalom

A csípőfájdalom az általános megnevezése a csípőízületben vagy az a körül érzett fájdalomnak. A fájdalmat nem mindig magában a csípőben érezni, időnként kisugárzik az ágyékba vagy a combokba.

[/vc_column_text][vc_column_text]

A csípőfájdalom okai

Bizonyos sérülések és állapotok felelősek a csípőfájdalomért.

Ínszalaggyulladás

Az akut csípőfájdalom leggyakoribb oka az ínszalaggyulladás vagy tendinitis. Ez általában túlerőltetés következtében alakul ki. Ez az állapot rendkívül fájdalmas lehet, azonban általában néhány nap alatt meggyógyul.

Artritisz

A tartós csípőfájdalom leggyakoribb oka az artritisz. Az artritisz fájdalomhoz, merevséghez, az ízületek érzékenységéhez és járási nehézséghez vezethet. Az artitisznek több típusa van:

 • Oszteoartritisz (OA): az öregedéssel járó porckopás következtében alakulhat ki.
 • Az ízületet érő sérülés, például törés, traumatikus artritiszhez vezethet, mint például az oszteoartritisz.
 • A szeptikus artritisz a porc pusztulását okozó fertőzés következtében alakul ki.
 • Reumatoid artritisz (RA) esetén az immunrendszer megtámadja a test ízületeit. Az artritisznek ez a típusa a porc és a csontok pusztulásához vezethet.

Az oszteoartritisz sokkal gyakoribb a reumatoid artritisznél.

Csípő bursitis

A csípőfájdalom másik lehetséges oka a csípő bursitis. Ez az állapot akkor alakul ki, ha a nyáktömlő, amely egy folyadékkal teli tömlő, ami az ízület közelében helyezkedik el, begyullad.

Számos tényező játszik közre a csípő bursitis kialakulásában, többek között a csípő sérülése, az ízületek túlterhelése vagy a tartásbeli problémák.

Más állapotok, mint például a reumatoid artritisz, is okozhat csípőfájdalmat. Ez jóval gyakoribb nők esetében.

Combnyaktörés

A combnyaktörés gyakori időskorban és csontritkulásban szenvedőknél. Csontritkulás esetében a csontok meggyengülnek az életkor vagy egyéb tényezők következtében.

A combnyaktörés hirtelen, erős csípőfájdalomhoz vezet és azonnali orvosi ellátást igényel. Vannak olyan komplikációk, melyek a combnyaktörés következtében alakulnak ki. Ilyen például vérrög keletkezése a lábban.

A combnyaktörés általában csak műtéti eljárással korrigálható. Nagy valószínűséggel fizikoterápiára lesz szükség a gyógyuláshoz.

Kevésbé gyakori okok

Léteznek más, kevésbé gyakori állapotok, melyek szintén csípőfájdalomhoz vezethetnek.

Pattanó csípő

A pattanó csípőre, amely gyakran fordul elő táncosoknál és atlétáknál, jellemző a csípőben tapasztalható pattogó hang és érzés.

Ez a pattogás például séta vagy székről felálláskor tapasztalható. Ez az állapot általában fájdalommentes, bizonyos esetekben azonban előfordulhat fájdalom.

A fájdalommal járó pattanó csípő általában porcleválás vagy a csípőízületben lévő szilánkok jele.

csípőfájdalomCsontelhalás

A csontelhalás vagy avaszkuláris nekrózis a csontok vérellátásának átmeneti vagy tartós hiánya következtében alakul ki. Ez a csont elvesztéséhez vezethet.

Ebben az állapotban a porc kezdetben még normál állapotú marad, a betegség előrehaladásával azonban összeomlik.

A csontok végül eltörhetnek vagy gyűrődhetnek. A csontelhalás oka nem mindig egyértelmű.

Az ízület sérülése, a szteroidok tartós alkalmazása, az alkoholizmus vagy a rák kezelés növeli a betegség kialakulásának kockázatát, azonban az ok sok esetben nem derül ki.

Csípőfájdalom esetén mikor van szükség sürgősségi ellátásra?

Ha a csípő fájdalom nem múlik el néhány nap alatt, keressük fel kezelőorvosunkat, aki tervet dolgoz ki a fájdalom csökkentésére és az állapot kezelésére.

Ha azonban a csípőnk vérzik vagy láthatóvá válnak a csontok és az izmok, pattogó hangot hallunk vagy nem tudjuk a testsúlyunkat a csípőnkre helyezni, akkor azonnal forduljunk orvoshoz.

Szintén rögtön keressünk orvosi segítséget a csípőízület deformitása vagy duzzanata, illetve erős fájdalom esetén.

Azonnali egészségügyi ellátás szükséges, ha a csípőfájdalmat a következő tünetek közül bármelyik kíséri:

 • duzzanat
 • érzékenység
 • fájdalom
 • melegség
 • vörösség

Ezek súlyos állapotok jelei lehetnek, mint például a szeptikus artritisz, ami egy ízületi gyulladás. Ha nem kezeljük, a szeptikus artitisz ízületi deformitáshoz és oszteoartritiszhez vezethet.

Hogyan diagnosztizálható a csípőfájdalom?

Az olyan állapotokhoz kapcsolódó fájdalom, mint az artritisz, orvosa többek között a következő kérdéseket fogja feltenni:

 • Rosszabbodik a fájdalom valamelyik napszakban?
 • Hatással van a fájdalom a járására?
 • Mikor kezdődtek a tünetek?

Szükség lehet arra, hogy sétáljunk, hogy orvosunk mozgás közben láthassa az ízületet. Orvosunk megvizsgálja a mozgásunkat csípőnk mindkét oldalán és összehasonlítja a kettőt.

Az artritisz diagnózisának felállításához orvosunk labor- és képalkotó vizsgálatokat fog előírni. A laborvizsgálatokat vérből, vizeletből és ízületi folyadékból vett mintákon végzik. A képalkotó vizsgálatok a következők:

 • röntgen
 • CT
 • MRI
 • ultrahang

A képalkotó vizsgálatok segítségével orvosunk részletes képet kap a csontjainkról, ízületeinkről és egyéb szöveteinkről.

Melyek a csípőfájdalom lehetséges kezelési módjai?

A csípőfájdalom kezelése a kiváltó októl függ. Ha a fájdalmat túlerőltetés okozza, akkor a pihentetés általában elegendő a csípő gyógyulásához. Ez a típusú fájdalom általában néhány nap alatt megszűnik.

Artritisz esetén orvosunk gyógyszeres kezelést írhat elő a fájdalom és a merevség csökkentésére.

Orvosunk átirányíthat más szakemberhez is, aki további tanácsokat adhat vagy gyógytornászhoz, aki meg tudja mutatni, hogy milyen gyakorlatok segíthetnek az ízületi mobilitás megőrzésében.

Sérülések esetében a kezelés jellemzően ágynyugalmat és gyógyszeres kezelést (például naproxen, Aleve) jelent a duzzanat és a fájdalom enyhítése érdekében.

Combnyaktörés, csípőízületi deformáció és bizonyos sérülések műtéti beavatkozást igényelnek az ízület helyreállítása vagy kicserélése érdekében. Csípőprotézis műtét esetében a sebész a károsodott csípőízületet mesterséges ízületre cseréli.

Bár a csípőprotézis műtét után fizikoterápiára, gyógytornára lesz szükség, hogy hozzászokjunk az új ízülethez, ez egy gyakori műtét, ami a legtöbb esetben sikeres.

Alternatív kezelések

Néhány holisztikus terápia enyhítheti a csípő fájdalmat. Mindenképpen beszéljük meg a kezelési lehetőségeket orvosunkkal, mielőtt valamilyen alternatív kezelésen vennénk részt.

Az alkalmazható holisztikus terápia lehet például kiropraktőr felkeresése vagy akupunktúra. Az akupunktúra során nagyon vékony tűket szúrnak a test megfelelő pontjaiba a gyógyulás elősegítése érdekében.

Mire számíthatunk hosszú távon?

Ha fény derült a csípőfájdalom okára és megfelelően kezeljük a fájdalmat, akkor sikeresen együtt élhetünk vele.

Enyhébb sérülések vagy sportbalesetek esetén nem feltétlenül van szükség kezelésre és a probléma rövidesen megszűnhet.

Azonban, súlyosabb állapotoknál, mint például az artritisz, a csonttörés és a nekrózis, a tünetek nagy valószínűséggel súlyosbodni fognak, amíg nem kezeljük. Keressük fel orvosunkat, aki segíthet nekünk egy kezelési terv kidolgozásával.

Hogyan működik a rendelői gyógytorna és hol lehet igénybe venni?

Abban az esetben, ha a beteg járóképes, választhatja a rendelői gyógytornát és a házi gyógytornát is.

Szakterápiás és / vagy eszköz igény esetén (pl. SchrothMcKenzieDorn terápia stb.) szakemberek, eszközök rendelőnkben állnak rendelkezésre. Járóképes beteg esetén sport- és baleseti rehabilitációs gyógytorna rendelőnkben is előrhető, nem csak házi ellátásban. Rendelői gyógytorna esetén a kezelést mozgásszervi állapotfelmérés előzi meg, ami a gyógytornával együtt (is) megvalósítható.

Otthoni keretek között hatékony a műtét előtti, utáni és egyéb célú rehabilitációs, állapotfenntartó, erősítő, tartásjavító torna.

Helyszín: Arthuman Központ, 1122 Budapest, Alkotás út 15., és 1113 Budapest, Kökörcsin utca 19.

Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/
Tel: 06-30-190-7315

Fizikoterápiás kezelések

Lágylézer kezelés (Soft lézer)
Ultrahangterápia

Házi gyógytorna és online gyógytorna

Több helyszínen az Ön otthonában és online formában pedig helyszíntől függetlenül tudunk egyéni gyógytornát biztosítani.

Árak és finanszírozás

Házi gyógytorna árakat erre a linkre kattintva tudja megtekinteni, a rendelői gyógytorna árakat pedig itt találjaSZÉP kártyával szabadidős keretösszegből fizethető a szolgáltatás, illetve önkéntes egészségpénztárnál is elszámolható szolgáltatásunk számlája.

Jelentkezés gyógytornára

Tel: 06-30-190-7315
Lenti űrlap kitöltésével.
Email: arthuman@arthuman.hu 
Időpont foglaláshttps://arthuman.vibrohome.hu/

(Forrás: https://www.healthline.com/)

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Gyógytorna rendelőként mozgásszervi problémás betegek egyéni gyógytorna kezelésével foglalkozunk.

This Post Has 0 Comments

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Back To Top